A-A+
Ajouter aux favoris
Afdrukken

Monument opgedragen aan Generaal George S. Patton

Le mémorial dédié au Général George S. Patton
Le mémorial dédié au Général George S. Patton
Le mémorial dédié au Général George S. Patton

place Merceny
B-6600 Bastogne

Web : http://www.paysdebastogne.be

Tel : +32(0)61 21 27 11

Fax : +32(0)61 21 27 25

George S. Patton werd geboren in Californië in 1885 en opgeleid aan de militaire academie van West Point. In 1918 had hij zich reeds onderscheiden in Frankrijk aan het hoofd van een tankeenheid. In Noord-Afrika ontscheepte hij in 1942 als legerkorps generaal, en later zou hij op Sicilië landen in de functie van generaal van het 7e Amerikaans leger. In augustus 44 landde hij in Normandië aan het hoofd van het 3e Amerikaans leger en begon hij zijn verzengende tocht doorheen Frankrijk tot in de Moezelstreek. Van daaruit wou hij een belangrijke aanval uitvoeren op de Siegfriedlinie en op de verdediging ervan. Op 19 december echter liet hij zijn eenheden op orders van het opperbevel een kwartdraai nemen om naar het noorden aan te vallen. Hij doorbrak de omsingeling van Bastogne en ging door naar Houffalize waar hij de verbinding tot stand bracht met het 1e Amerikaans leger van Generaal Hodges.
Na de Slag om de Ardennen zou Patton aan het hoofd van het 3e leger een lange zegetocht ondernemen dwars door Duitsland om tenslotte op bevel te stoppen in de omgeving van Praag. Hij werd later gouverneur van Beieren, maar werd uiteindelijk uit al zijn functies ontheven.
Hij stierf op 21 december 45 aan de gevolgen van een auto-ongeval en werd op eigen verzoek begraven midden tussen zijn mannen op de Amerikaanse militaire begraafplaats van Hamm in het Groothertogdom Luxemburg.
Het Monument is van de hand van beeldhouwer en penningsnijder RAU, die het masker van de generaal graveerde. In 1963 onthulde luitenant John Waters, kleinzoon van Patton, de gedenksteen waar hij nu nog steeds staat.
(Bron : Guy Blockmans / OPT en MT van de streek van Bastogne)

Retourlijst
Top