A-A+
Ajouter aux favoris
Afdrukken

De kapel Sainte-Aldegonde (1626) en begraafplaats van Flamisoul

Chapelle Sainte-Aldegonde (1626) et cimetière de Flamisoul
Chapelle Sainte-Aldegonde (1626) et cimetière de Flamisoul
Chapelle Sainte-Aldegonde (1626) et cimetière de Flamisoul

Flamisoul
B-6688 Flamisoul (Bertogne)

Tel : +32(0)61 21 69 09

Fax : +32(0)61 21 65 51

De Kapel Sainte-Aldegonde, de ringmuur van het kerkhof, de grafstenen en kruisen op de graven en de omgeving zijn sinds 1987 geklasseerd. In de kapel worde...

De Kapel Sainte-Aldegonde, de ringmuur van het kerkhof, de grafstenen en kruisen op de graven en de omgeving zijn sinds 1987 geklasseerd. In de kapel worden nog steeds erediensten opgedragen en ook het omliggende kerkhof is nog steeds in gebruik. De kapel die volgens een rechthoekig plan werd gebouwd met een koor met drie gebroken hoeken, zou uit 1626 dateren, maar de omkadering van de ramen, in baksteen is van recentere datum. Dit doet echter geen afbreuk aan het karakter van het bouwwerk. Het interieur wordt verfraaid door een opmerkelijk veelkleurig altaar met vergulde versieringen, door pilasters en houten standbeelden. De representatie in verguld hout van de Heilige Aldegonde (16de-17de eeuw) domineert het geheel.
De vloer van het koor en van de koorruimte tussen koorhek en hoofdaltaar is bekleed met zeven rechthoekige tegels die dienen als steen van de graven van de plaatselijke heren die omwille van hun vooraanstaande posities allerlei privileges bezaten (Machuray).
Langs de muur van de begraafplaats, aan de ingang staat een vijftiental grafkruisen in schiefer opgesteld (19de eeuw). Drie grotere, rechthoekige afdekplaten zijn met de noordelijke muur van de kapel verbonden. Een daarvan is voorzien van dubbele wapens in fijn uitgehouwen schiefer. Een plaat in zandsteen, in gotische stijl, die langs de zuidelijke muur ligt, stelt een vrouwelijke figuur voor die de rozenkrans bidt (16de eeuw). Deze plaat wordt aangeduid als ⤜Monument voor de Abdis ».
(Bron : Maison du Tourisme du Pays de Bastogne).

Retourlijst
Top